top of page

הפיכת סבל רגשי לשגשוג: מטא-פרוססינג של אַפקט חיובי ככלי טרנס-תיאורטי לשינוי




הפיכת סבל רגשי לשגשוג
הפיכת סבל רגשי לשגשוג

מאת: דיאנה פושה, נתן תומה ודני יאנג


תרגום לעברית: אהוד דרש, קרן פז, נעמה פלד, אילנה נוטקביץ, רעיה מוגרבי, אפרת שטיינמץ, לילך קבילי ועומר אנדר

עריכה: קרן פז



תקציר המאמר:


במאמר זה אנו חוקרים רגשות ליבה אדפטיביים, שליליים וחיוביים כאחד, ואת תפקידם בהתמרת סבל רגשי לשגשוג. אנו עושים זאת דרך העדשה של פסיכותרפיה דינמית חווייתית מואצת (AEDP), מודל פסיכותרפיה מבוסס רגש-תודעה-גוף וממוקד ריפוי. המודל מנסח פנומנולוגיה של ארבעה מצבים בתהליכי שינוי. באמצעות תהליך שינוי שכזה, רגשות שליליים שצורכים אנרגיה הופכים לרגשות חיוביים שמעשירים באנרגיה, ובכך מבנים גשר שמחבר באופן אורגני את הרגשות השליליים של הסבל הרגשי עם הרגשות החיוביים של שגשוג.

פסיכותרפיה דינמית חווייתית מואצת משיגה זאת באמצעות:

1. דגש והגברה של תחושות החיות והחיוניות שמתלוות לנוירופלסטיות חיובית, באמצעות זיהוי הטרנספורמנס על ידי המטפלת;

2. עיבוד חוויתי עד להשלמת גל הרגשות ״הופכי הקרביים״ של הטראומה, ולאחר מכן;

3. הגברה וחיזוק (״טעינת טורבו״) של תחושות הריפוי הטבעיות, על מנת להגדיל ולהרחיב את השינוי באמצעות מטא-פרוססינג: טכניקה לעבודה עם רגשות חיוביים שמטרתה למקסם את ההשפעה הטיפולית שלהם.

אנו מסיימים עם מחשבות על האופן שבו מטא-פרוססינג יכול לשמש מטפלים מאוריינטציות שונות כדי לאפשר שגשוג שיטתי בפגישות פסיכותרפיה, ועל האופן שבו תיאור הפנומנולוגיה של מצבים רגשיים לפי גישת AEDP יכול לשמש ככלי תקשורת חוצה תיאוריות, על מנת לקדם את חקר המנגנונים הנוירו-ביולוגיים העומדים בבסיס תהליכי שינוי בפסיכותרפיה.




מקורות:


Diana Fosha, Nathan Thoma & Danny Yeung (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: metatherapeutic processing of positive affect as a transtheoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32:3-4, 563-593



פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page